KOMODO VARANEN OP RINCA EN KOMODO

12 juni 2012 - Komodo, Indonesië

Hoogtepunt van de boottrip is ongetwijfeld het bezoek aan Komodo National Park bestaande uit de eilanden Rinca en Komodo. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we hier de Komodo-varanen zien, de grootste hagedissoort op aarde. Op Rinca splitst de groep zich in tweeën, een groep met alle kinderen, die een uurtje een wandeling gaan maken en een groep die een wandeling van twee uur gaan maken. Stefan gaat voor de lange wandeling terwijl Irene met Matthijs bij de 1e groep aansluiten . De gids verteld in die groep dat ze extra alert zijn vanwege een beet van een varaan bij een van de gidsen, de week er voor.  Al in het begin zien we veel varanen, deze hangen rond bij de ‘keuken’, een eenvoudige paalhut , vanwege de heerlijke lucht. Ze lijken vrij lui, we zien een paar kleintjes, wat uniek  is omdat deze meestal in de bomen vertoeven. En we zien apen.

Na uitleg van de gids gaan we op pad, maar als we de eerste stappen van onze wandeling zetten komt er een grote mannetjes varaan op ons af. Met een stok duwen de gidsen ‘m weg, maar de agressieve varaan gaat niet. De gidsen raken in paniek, wij worden verder het pad op gestuurd. De varaan krijgt een paar harde tikken op z’n kop. Dit was het moment dat de wij gesommeerd werden om weg te rennen, helaas weg van het dorp het bos in, maar wel enigszins voorzichtig voor eventueel tegemoet komende varanen. Ook de gidsen rennen op gegeven moment weg, wat wel aangeeft dat het echt serieus is. De varaan blijft nu gelukkig achter. Na deze actie haalt iedereen opgelucht adem. De gidsen willen de wandeling niet meer voortzetten, vooral vanwege de kinderen en dus wordt besloten weer  terug te gaan. Maar ja, dan moeten we het zelfde pad over…. Gelukkig komen we allemaal weer veilig terug.

We gaan direct terug naar de boot. Stefan komt enige tijd later. Hij heeft een goede wandeling gehad, naast diverse varanen ook veel waterbuffels, wilde zwijnen,  apen en herten gezien (één van de mooiste hikes ooit!).  Verbaast en ontstelt reageert hij op de verhalen van de andere groep, gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd, maar we realiseren ons wel dat 2 gidsen, slechts bewapend met een stok, toch wel een groot risico vormen. Varanen hebben de neiging om zich verborgen te houden totdat er een prooi langs komt. En dan te weten dat de wandelpaden op beide eilanden vaak zeer dicht begroeid zijn.

’s Middags varen we richting het eiland Komodo en zoeken we ondertussen een mooi strandje op om te zwemmen en te snorkelen. Het snorkelen is zeer de moeite waard, er valt veel te zien. Naast de gebruikelijke ‘aquarium’ vissen ook blauwe zeesterren, een zeeslang en diverse kleinere roggen.  Stefan ziet tijdens het snorkelen een haai (reefshark)!

De volgende dag maken we ook op Komodo weer een wandeling. Al voordat de speedboot aanlegt aan de pier, zien we een grote varaan op het strand liggen. Hij ligt hier in de ochtendzon om een beetje op te warmen. We varen er langs en kunnen hem heel goed van dichtbij bekijken. Gelukkig neemt hij geen duik!  Op Komodo gaat het er een stuk rustiger aan toe. Irene maakt de lange wandeling en ziet 2 varanen en heeeeeel veeeeeeeel herten. Stefan maakt met Matthijs de korte wandeling en ziet ook 2 varanen en heeeeeel veeeeeeeel herten. Terug op de boot, gaan we weer een eindje varen en zoeken we een strandje op om te snorkelen en te zwemmen. Bij zonsondergang maakt Stefan nog een hike naar de top van een berg van het kleine eilandje waarbij we in de buurt zijn. Vanaf de top is het uitzicht fantastisch: 2 vulkaantoppen in de verte, de ultra blauwe zee overal om je heen, uitzicht op de Ombak Putih en een hele mooie sunset.

Bij terugkomst laat de kok van de Ombak Putih zijn ‘catch of the day’ zien: een forse barracuda, die gaan we eten!

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

1. Maayken:
    24 juni 2012
    "Ik ben niet bang voor de boze (wolf) varaan, ben niet bang, ben niet bang....." Toch maar een beetje oppassen!! Liefs Maayken
  2. Xandra:
    25 juni 2012
    Vol ontzag hebben onze kinderen naar de foto's van die Dino-varanen gekeken. En dat jullie daar vlakbij durven te komen...
    Floris zou ook graag weer een foto van zijn neef Matthijs willen zien. Zou de redactie van dit reisblog hier rekening mee kunnen houden?